Zajímá vás, aneb FAQ 2.

FAQ, neboli často kladené otázky.

U každého popisu se snažíme vměstnat maximum informací přímo do produktové karty, i když by se často zdálo, že opakované popisy postupů jsou zbytečné. Nejsou. Opakování je totiž matkou mudrosti :o) Klasické FAQ z horní lišty tedy necháme otázkám okolo obchodu a zde se budeme věnovat dotazům zákazníků, neboť se jedná vesměs o zajímavé a někdy i neobvyklé individuální témata. Tedy do toho:

 * Mám více odstínů hnědých bot. Jakou mám zvolit barvu, když nechci aby se změnil odstín bot?

V případě, že si nejste úplně jisti odstínem, nebo nechcete riskovat byť třeba jen drobný rozdíl v barvě vašich bot, volte krém bezbarvý. Neobsahuje žádné barevné pigmenty a můžete jej použít na úplně všechny boty z hladké kůže. 

Bezbarvý krém na boty

 * Jakou mám zvolit velikost napínáků když mám jedny boty dvou velikostí? Např. některé 42, jiné 43. 

Jestliže nosíte různé velikosti od různých výrobců, napínáky volte ideálně menší. Napínáky jsou podélně pružné tzn. v menších botách budou akorát a v těch větších se více roztáhnou. Naopak větší napínáky by ve větších botách byly akorát ale do měnších by se nemusely vejít, nebo je zbytečně namáhaly. 

cedrové napínáky

 * Musím leštící kartáč něčím čistit?

Nikoliv. Leštící kartáč se čisiti nemusí. Jestliže jste postupovali správně a nanesli správné množství krému nebo vosku, které se úplně vstřebalo do kůže bot, nehrozí, že by se chlupy kartáče zanesly a bylo třeba je čistit. Leštící kartáče se nenamáčí ani nijak nečistí. 

kartáček na boty

 * Mám doma starý leštící kartáč s "polehanými" a slepenými chlupy. Mohu jej ještě používat? 

Vyhoďte ho. Byť koňská žíně nemá dánu žádnou limitovanou životnost, je-li polámána, nebo jinak poškozena, nelze ji úspěšně opravit, nebo vyměnit. Pořiďte si kartáč nový, ideálně dřevěný se 100% koňskou žíní. Při správném použití vydrží věky. Na leštící kartáč nikdy netlačte. Nechte ho jen tak lehce tančit po botách..

jak leštit kožené boty

 * Jak správně použít krém na boty a kolik je přiměřeně? 

Vše se dozvíte v popisu a videu zde. Budete se divit, ale stačí velmi málo. Alespoň déle vydrží.  Nebojte se investovat do kvality. Zaručeně vás překvapí. 

Krém na obuv

 * Jaký mám vybrat krém na boty? Je tolik značek.

Vyzkoušejte značkový, kvalitní krém. Pár desetikorun rozdílu v ceně se vám vrátí dokonalou a zaručenou funkcí a výsledkem. Famaco-Paris i Saphir jsou špičky ve svém oboru. Všechny krémy jsou bez silikonu a s velmi zajímavými neobvyklými složkami. Dokonce i voní. Prostě je musíte zkusit, pak uvidíte.

Krém na boty

* Jak odstranit krém z bot? 

Přijde na to. Jestli jste to přehnali s množstvím, nepůjde rozleštit a bude lepkavý. Pak je vhodné boty očistit čističem na kůži, třeba Saphir Reno'Mat a začít znovu. Méně je více. Jestli jste použili nevhodný odstín, bude to horší. Složky krému se totiž vstřebávají do kůže. Opět může pomoci čistič a poté správný (jiný) odstín krému. Nebo můžete použít odbarvovač a začít úplně znovu :o) 

saphir čistič na kůži

 * Jak správně pečovat kožené boty?

To je velmi obecný dotaz a odpovědí je všude okolo spousta. Zjednodušeně: Pravá kůže potřebuje tuky a oleje aby zůstala ohebná. Barevné pigmenty aby si udržela barvu a třeba vosky kvůli lesku a voděodolnosti. Více se dozvíte v průvodci zde.

Jak čistit kožené boty?

 * Jaký je nejlepší krém na boty?

Přijde na to. Když to na nás neřeknete v Paříži, prozradíme vám, že nejlepší na našem trhu dosažitelné jsou krémy Saphir. Opravdu, těžko se to popisuje, to musíte zkusit. 

Péče o koženou obuv

 * V prodejně bot mi nabízeli krém o kterém nic nevím a obsluha taktéž, bude dobrý? 

Může být. Ale vy nechcete jen dobrý, chcete výborný a skvělý. A chcete se o něm něco dozvědět a naučit se ho používat. To je také práce obchodníka. Rozhlédněte se, čtěte a ptejte se. 

Krém na obuv

 * Nenašel jsem správný odstín krému na boty. Co mám dělat? 

Famaco nabízí více než 110 odstínů. Bohužel není v našich silách je všechny držet skladem. Dobrý zpráva ale je, že jsou mezi sebou mísitelné. Takže si můžete namíchat vlastní. Nebo zvolte krém bezbarvý a máte po starostech. 

Krém na obuv

* Mohli byste mi doporučit něco na semišové boty? 

Ano, mohli. Na boty z broušené kůže, tedy semiše nebo nubuku máme dokonce celou kategorii specializovaných výrobků. Všechny jsou specificky zaměřené a dokonale funkční, s podrobným popisem. Jak postupvat při péči potom poradí i průvodce

Jak čistit semišové boty?

* Jaký krém mám použít na semišové boty, nebo se krém nepoužívá? 

Na semišové a nubukové boty se krémy nepoužívají. Jde o to, že by se jimi slepila jemná vlákna na jejich povrchu a už by nebyly chlupaté. A to by byla škoda. Na broušenou kůži se používají přípravky ve formě gelu nebo spreje. Nicméně pořád se jedná o kůži a pro její vzhled a kondici je výživa důležitá, proto na ni nezapomínejte. 

Péče o semiš

 * Jaký je nejlepší kartáč na semiš? Je lepší gumový nebo mosazný? 

Oba fungují dobře. Ideální je střídání obou. Mosazný lépe pročesává, ale je dobré být s ním opatrný. Gumovým stěží něco poškrábete. Pokud nechcete mít oba, budete si muset vybrat, ani jeden není lepší než druhý. 

kartáček na boty

 

 * Jak ošetřit nové boty?

 Úplně nové boty jsou různě ošetřené z výroby. Ale zpravidla proto aby dobře vypadaly během prodeje. Pak už je to na vás. Není úplně nutné je ošetřovat hned před první cestou, ale je dobré na správnou a potřebnou péči najet hned zkraje. To může znamenat první krém již v prvním týdnu nošení a pak podle potřeby. To poznáte, jakmile už se nebudou tolik lesknout, dopřejte jim péči. Časem na to získáte cit. 

Péče o koženou obuv

* Jak často mám boty krémovat? 

Viz. výše. Podle četnosti nošení a aktuálního stavu. Není potřeba to psát do kalendáře. Ani není potřeba to dělat obden. Zpravidla stačí boty několikrát boty přeleštit kartáčem, než bude potřeba znovu aplikovat krém. Jednou za týden, jednou za 10dní.. Jestli boty střídáte, i déle.. 

 Krém na obuv

 * Co je to impregnace na boty a proč se má používat? 

Pod pojmem impregnace se ukrývá látka, zpravidla ve spreji, která aplikovaná na jakýkoliv povrch způsobí zvýšenou vodoodpudivost. Tedy chrání boty před nasáknutím vodou ale také před špiněním. Více třeba zde.

impregance na boty

 

 * Mám boty s Gore-Tex membránou, musím se o ně nějak starat? 

Memrána je jen část konstrukce boty. Součást celku. O takové boty je třeba se postarat skoro úplně stejně jako o jiné. S pár drobnými odchylkami. Na membránové otázky vám odpoví naše vlastní video.

* Jak změkčit nové boty? 

 Nové boty se musí nejprve rozchodit, tzn. že materiál změkne a přizpůsobí se vašim nohám. Jedná-li se o kůži, snadno jí pomůžete změknout přípravkem k tomu určeným např. věhlasný Saphir Shoe-eze.

Roztahovač kůže

* Jak mám impregnovat semiš? 

Semiš nebo nubuk jsou tzv. broušené kůžea je třeba je impregnovat proti vsakování vlhkosti. Toto se děje impregnačním prostředkem, nejčastěji ve spreji. Chtějte značkovou a ověřenou impregnaci. Jen ta bude dostatečně funkční a bezpečná pro vaše boty. Více se o ní můžete dozvědět zde.

 impregance na semišové boty

* Co všechno potřebuji na semišové boty a jak se semišové boty čistí? 

Vše najdete v podrobném návodu o péči o semiš zde.

semišové boty

* Jak mám vyčistit semišové nebo jiné boty od posypové soli?

Posypová sůl dokáže na botách vytvořit bélé skvrny a mapy a navíc může způsobovat nabobtnání kůže. Bohužel otřít nestačí a krém je nezakryje. Na odstranění map od soli se používá tento přípravek.

čistič skvrn od soli

* Jak mám oživit semišové boty? 

Jak již bylo řečeno, na semiš se nepoužívá krém. Na oživení barev můžete použít buď oživovač barev jako takový, nebo v kombinaci s výživou a příp. i barevnými pigmenty zde.

Sprej na semiš

* Jak si mám obarvit boty na jinou barvu? 

Jinou barvu můžete botám dodat buď barevným krémem, nebo sprejem v případě semiše. Chcete-li více, můžete sáhnout po barvách. Barvy mohou být buď penetrační, nebo krycí. Více se o nich můžete dozvědět zde:

* Potřebuji včelí vosk na boty? 

Nepotřebujete. Samotný včelí vosk není k ošetření bot vlastně vůbec vhodný. Jednak zalepí póry v kůži a ta pak nemůže tvz. dýchat a za druhé bíle zvýrazní všechny vrásky a ohyby na kůži. kromě toho se vám ho nepovede ani rozleštit a protože se jedná o relativně pevný vosk, ani se nevsákne do kůže a ta pak nedostane žádnou výživu. Nicméně včelí vosk je důležitou a velmi vhodnou součástí vyvážených krémů nebo vosků na obuv. Samotný včelí vosk vám k ničemu nebude. 

Vosk na boty

* Jak nanášet vosk na boty? Nezalepí mi kartáček? 

Nezalepí, protože ho vůbec nepoužijete. Vosky se ideálně nanáší hadříkem, nebo houbičkou. Jen lehce pohladíte a hodně rozetřete po botách. Méně je více. Po pár minutách vyleštíte leštícím kartáčem.  

Vosk na boty

* Jak vosk, případně krém z bot odstraním? 

Z principu věci se jedná o tuky a je třeba je rozpouštět adekvátním přípravkem. Zbytky starších krémů, nebo vosků z bot odstraníte snadno například Saphirem Reno'Mat. Poté je ovšem třeba opět použít nějaký výživný krém. 

Čistič na kůži

 * Jak vyrobit domácí krém nebo vosk na boty? 

Nedělejte to. V domácích podmínkách nemáte šanci vyrobit přípravek adekvátních kvalit v porovnání se špičkovými laboratořemi světových značek. Nebude to ani levnější, ani účinější. Navíc složení krémů např. u Saphiru obsahuje takové složky které se vám doma opravdu nevyskytují jako mandlový nebo meruňkový olej, norkový olej, lososový olej, karnaubský a jiné druhy cizokrajných vosků apod. 

Vosk na boty

 * Jak docílit zrcadlového lesku na botách?

Chce to trochu cviku. A už trochu obnošené boty. U nových to bude obtížnější, ale ne nemožné. Dále potřebujete leštící vosk na boty a měkký hadr. K docílení zrcadlového lesku jsou ideální buď leštící přípravky, nebo tvrdé vosky, např. High Gloss. Více se můžete dozvědět zde:

 * Krém na boty (vosk na boty ) se mi omylem dostal do úst. Je jedovatý? 

Není. Co se týče krémů a vosků, kromě obecného faktu, že nejsou k jídlu je na obalu vyznačeno pouze varování před látkami které mohou způsobovat únavu a závrať při použití v nevětraném prostředí. Kromě toho jsou hořlavé a toxické pro vodní živočichy. Z dermatologického hlediska jsou tyto výrobky bezpečné. Pokud by objevila alergická reakce, doporučuje se navštívit lékaře a ukázat mu obal výrobku. 

Krém na obuv

* Trochu se mi pletou pojmy semiš a nubuk, pak nevím co z přípravků mám vybrat. Pomůžete mi? 

Ano, vysvětlení rozdílů i proč to není tak důležité najdete v tomto videu:

 * Přípravek nefunguje, co jste mi to prodali? 

Námi nabízené přípravky pocházejí od dvou předních světových hráčů na poli péče o boty a kůži. Jejich uvedení na světové trhy předchází dlouhé období vývoje a testování. Není tedy pravděpodobné, že by jejich výrobky zrovna vám přestali fungovat, resp. když se nepovede bábovka, málokdy za to může mouka. V drtivé většině situací je za tím nesprávné použití. Ale nezoufejte, když se něco nedaří, ptejte se. Rádi vám pomůžeme. Všechno je jednou poprvé. 

 Péče o koženou obuv

Zajímá vás, aneb FAQ 2. - 1303529 - Péče o boty

Péče o boty

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Spojte se s námi !

Chcete dostávat informace o slevových akcích, výprodejích a speciálních nabídkách pouze pro členy klubu ČistéBoty.cz ?

Chcete si přečíst nový článek, nebo si prohlédnout nové zboží ?

Nechcete se složitě registrovat ?

Vaše jméno:
Váš email:

Jak snadné, že ? Uvidíte, že nebudete litovat.

Copyright © www.cisteboty.cz, provozováno na systému Shop5.cz