Odstraňovač skvrn od soli Saphir Hiver

Jak vyčistit skvrny od posypové soli? Neboť je právě zima, malý test Odstraňovače skvrn od soli se přímo nabízí. O sůl na chodnících, často i bez sněhu není nouze a na boty se vám dostane ani nevíte jak. A protože vyšší moc tomu chtěla, naskytla se rovnou i jedna prosolená bota pro malý test.  Jedná se o klasickou chelsea z černé hladké kůže.  Po procházce čerstvě nasolenou sněhovou břečkou nebyla nijak ošetřena a při pokojové teplotě rychle vyschla do podoby viditelné na obrázku. Sůl rozpuštěná ve vodě více či méně - to záleží na stupni ošetření kůže proti vsakování vody - prostoupí do struktury kůže a usadí se mezi jejími kolagenovými vlákny. Tam po vyschnutí krystalizuje a roztahuje se. To způsobí nejen bílé zabarvení postiženého místa, ale i poškození struktury kůže. Kdyby se toto bez patřičného ošeření opakovalo, může dojít i k popraskání a teoreticky i vydrolování kůže v postižených místech. Vlákna kůže prostoupena krystaly soli totiž nejsou nijak měkká ani ohebná. 

Jak vyčistit skvrny od soli

Na první pohled katastrofa, neboť jak každý kdo to jednou vyzkoušel potvrdí, přetřít obyčejným krémem nepomůže. Kůže je po okrajích skvrny jakoby nabobtnalá a ztvrdlá a krém na postižená místa příliš nedrží, nebo po zaschnutí skvrna opět prosvítá. Otření vodou také nepomůže, protože sůl je velmi agrsivní a rychle prostupuje do kůže. Setření vodou na povrchu ji neodstraní. Jak tedy sůl neutralizovat a již vzniklé skvrny od soli odstranit?

Jak vyčistit skvrny od soli

Protože bez specializivaného přípravku bychom drahou (ne tuto) botu mohli považovat za nenávratně zničenou, nabízí zn. Saphir odstraňovač skvrn právě tohoto druhu. Dle návodu je určený na skvrny od soli, sněhu a dešťové vody. Složení vám bohužel prozradit nemůžeme, takže na namíchání domácí varianty zapomeňte :o)  Co prozradit můžeme je, že umí jednu jedinou věc a umí ji dobře. 

Jak vyčistit skvrny od soli

Botu jsme nejprve očistili čistícím (ne leštícím!) kartáčem od prachu a všeho co jde okartáčovat a poté jsme bavlněným hadříkem jemně nanesli přiměřené množství přípravku. Přiměřené je v tomto případě raději o malinko více než méně. Je totiž potřeba, aby se přípravek do kůže vstřebal, takže o trochu více namočit.  Na více exponovaných místech klidně opakovaně. Postup je ostatně stejný jako u čištění jiných skvrn. Navlhčit, třít, trochu přitlačit.. vstřebat, zaschnout a případně opakovat.  Abyste se ujistili, jak je na tom Vaše bota se barvostálostí, vyzkoušejte čistič nejprve na méně viditelním místě. Pokud na hadříku barva z boty neulpívá, můžete bez obav pokračovat. Bílý povlak zmizel zcela a nabobtnání kůže ustoupilo po několika hodinách, které jsme botě věnovali k dobru za účelem řádného vyschnutí přípravku. 

Jak se zbavit skvrn od soli

Poté je třeba botu znovu ošetřit výživným krémem a to v tomto případě v černé barvě. Jelikož se většina čistících přípravků lehce pere s barvami, je vhodnější barevný krém pro dosažení resp. obnovení barevného tónu.  Místo po skvrně poté již není vůbec patrné a boty jsou zachráněny. Zde je potřeba ještě jednou zopakovat nutnost zbavit se soli dříve než na botu nanesete cokoliv jiného, neboť ji můžete v kůži zafixovat a o to hůře se jí poté budete zbavovat, pokud to vůbec půjde. 

Jak se zbavit skvrn od soli

Jako prevenci podobným škodám je vhodné udržovat kožené boty dobře ošetřené, tedy řádně nakrémované, případně i navoskované. Dobrou službu mohou poskytnout i tuky a voskotukové dubbiny. Třeba tento od Famaca. Podobné, ikdyž ne tak intenzivní poškození dokáže překvapivě napáchat i déšť. Dešťová voda je poněkud špinavá a všechny v ní rozpuštěné látky Vám na promočených botách vykrystalizují přesně tam, kde to nechcete. Takto vzniklé nevzhledné mapy lze tímto čističem odstranit také. Je to vždy lepší, než se je snažit maskovat vrstvou krému, neboť tak nečistoty v kůži pouze zafixujete a bude problém je poté odstranit..

Čistič naleznete ZDE.

A v krátkém videu zde:

Jak odstranit sůl na botách? #shoecare #boty #shoerepair #shoes #shoecaretips - YouTube

Odstraňovač skvrn od soli Saphir Hiver - 1302168 - Odstraňovač skvrn od soli

Odstraňovač skvrn od soli

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Spojte se s námi !

Chcete dostávat informace o slevových akcích, výprodejích a speciálních nabídkách pouze pro členy klubu ČistéBoty.cz ?

Chcete si přečíst nový článek, nebo si prohlédnout nové zboží ?

Nechcete se složitě registrovat ?

Vaše jméno:
Váš email:

Jak snadné, že ? Uvidíte, že nebudete litovat.

Copyright © www.cisteboty.cz, provozováno na systému Shop5.cz