Jak ošetřit Gore-Tex?

Jak ošetřit boty vybavené paropropustnou membránou, nejčastěji Gore-Tex?

Tato otázka zaznívá v naší poradně vcelku často, takže se na tuto problematiku pojďme podívat podrobněji. Nebudeme zabíhat do odborných detailů, aby to bylo uživatelsky uchopitelné a srozumitelné. Předně je třeba porozumět tomu co ta membrána je, jak vypadá, k čemu slouží a kde se ukrývá. Mluvit budeme o outdoorových botách, trekových, zimních a podobných, ale obecně to lze vztáhnout na všechny druhy bot. Stejně jako u jiné péče, není to raketová věda a postupy a přípravky se mohou nahrazovat, svou funkcí překrývat a zastupovat, Neexistuje jeden jediný platný postup s tím, že vše ostatní je špatně.

Gore-Tex sám o sobě žádné boty nevyrábí. Je to značka (know-how) jak mají membány vypadat a fungovat. Z hlediska konstrukce je membrána třetí vrstvou zvenčí. Svršek boty je to co vidíte, kůže nebo textilní úplet, pod ní je ochranný úplet a pod ním samotná membrána, kterou si můžete také představit jako takovou "tenkou" látku. Pod ní následuje izolační vrstva a podšívka, která je už samotným interierem boty. Membrána zabraňuje tomu, aby se voda, resp. vlhkost dostala zvenčí dovnitř a činí boty vodotěsné. Její funkci si lze představit (stejně jako u impregnace) jako mřížku, která nepropustí větší molekuly vody zvenčí, ale menší molekuly vody v plynném skupenství resp. páry zevnitř ven projít mohou. Tedy prodyšná. Někdy se nepřesně uvádí příklad s kapkami, ale přes svrchní materiál už se rozhodně o kapkách mluvit nedá, to byste museli mít boty jako cedník :o)

Jak ošetřit boty s membránou

Jak boty s Gore-Tex a membránami obecně ošetřovat a udržovat? V rámci péče se k membráně v podstatě nedostanete. Takže ji těžko můžete zničit. To je uživatelsky dobrá zpráva. To co ošetřujete je svrchní materiál. Ten snadno ošetříte pomocí běžných prostředků podle toho čím je tvořen. Narazit můžete na přípravky "Doporučeno pro Gore-Tex" - v takovém případě se může jednat buď o doporučení výrobce bot, nebo přímo certifikát firmy Gore, který se platí a ne každému výrobci péče se to chce podstupovat u celých řad produktů. Jako běžný zákazník se patrně nedozvíte rozdíl, ale to není ani potřeba. Stačí se řídit následujícím: Máte-li v konstrukci boty membránu, vyhněte se používání příliš tučných přípravků, přípravků s vysokým množstvím vosku, nebo olejům. Jednouše, kvalitní krém na boty nevadí, namazat samotným voskem jako lyže vadí. Tekutý kondicionér nevadí, namazat olejem vadí. Pod pojmem olej v tomto případě myslíme hustý olej, kdyby náhodou někoho napadl třeba motorový, nebo sádlo.. Lehké oleje ve spreji jsou napak vhodné, a teď opět myslíme ty určené pro ošetření bot. Třeba renovační olej ve spreji Famaco, nikoliv technická maziva. Ideální jsou pro trekové boty, tvořené často kombinací textilu a kůže přípravky ve spreji jako konkrétně u nás třeba Mutli+ nebo zmíněný renovační olej. 

Impregnace

 Boty stačí očistit, okartáčovat, pokud je to třeba omýt vlažnou vodou. Pozvolna nechat uschnout a následně ošetřit. Kůži přípravky na kůži, textil přípravky na textil. Nebo kombinace jak je je uvedeno výše. Pamatujte, že kůže narozdíl od textilu nějakou tu výživu potřebuje, protože časem a vlivem počasí vysychá. Nikdy neuděláte chybu s kvalitní značkovou impregnací navrch, jako poslední část péče. Vnější materiál je obvykle součástí konceptu izolace a efektivity boty, takže by měl být v dobrém stavu a ideálně také voděodolný, resp. dobře ošetřený. Pozor, impregnace se nepoužívá na koženku, ale z toho se snad ani outdoorové boty nedělají, ale kdyby náhodou.. Materiálové složení boty snadno zjistíte na štítku, obvykle na jazyku boty. 

Takže podtrženo sečteno, boty očistit, kůži vyživit, impregnovat. Membrána pomáhá, ale není samospasitelná, je to jen součást celku. Vzhůru za dobrodružstvím.

Impregnace Nano

Jasně Marceli, my víme, že to není dobrý příklad, ale impregnace to je ne? :o) a ta nejlepší!

Jak ošetřit Gore-Tex? - 1303167 -

Spojte se s námi !

Chcete dostávat informace o slevových akcích, výprodejích a speciálních nabídkách pouze pro členy klubu ČistéBoty.cz ?

Chcete si přečíst nový článek, nebo si prohlédnout nové zboží ?

Nechcete se složitě registrovat ?

Vaše jméno:
Váš email:

Jak snadné, že ? Uvidíte, že nebudete litovat.

Copyright © www.cisteboty.cz, provozováno na systému Shop5.cz