Jak ošetřit boty na zimu?

Jak ošetřit bot na podzim resp. před zimou? Nebo ještě lépe - když se ráno podíváte z okna a venku leží první sníh.. Znáte to. Otevřete botník a někde vzadu se krčí podzimní a zimní boty. Po létě jsou odpočinuté dost, takže hurá do služby. Ale někdo je na konci minulé zimy zapomněl uložit k letnímu spánku a dopřát jim k tomu příslušnou péči. Je tedy čas to napravit. Pokud si ovšem při pohledu na ně nepůjdete rovnou pro nové. Smutným faktem je, že většina bot končí svou službu ne kvůli konstrukčnímu a funkčnímu opotřebení, pro které je již nelze používat, ale právě pro svůj zanedbaný vzhled. Pojdmě to napravit!

Saphir everst impregnace

Zanedbáním péče, nebo vyhozením bot se ochudíme o pohodlí dobře rozšláputé kvalitní boty, krásnou patinu, kterou dokáže vykouzlit jen pravá kůže a v neposlední řadě o peníze. Bot je vhodné mít několik párů, pravidelně je střídat a používat v souladu s jejich konstrukčním určením. Jen tak Vám, spolu s pravidelnou péčí vydrží několik let a ne jen jednu sezonu. Jak tedy na to?

Kožené boty je třeba především zbavit nánosů krémů a vosků tak, abychom mohli aplikovat přípravky pro výživu, impregnaci a lesk ve správném pořadí a kůže byla schopna je správně vstřebat. K tomu použijeme mýdlo na kůži v případě celokožených bot. Nepoužívejte normální mýdlo, je svým složením odlišné a pro náš účel nevhodné. Jsou-li boty z kombinace materiálů, použijte univerzální čistič typu WASC. Cílem mytí je zbavit boty jak už bylo řečeno nánosů starých krémů a vosků ale také běžných nečistot a prachu, nebo nedej bože soli z minulé zimy. Každá kompletní péče vždy začíná umytím. Než si večer namažete ruce, nebo obličej, jistě si předtím dáte sprchu, ne naopak. 

péče o kožené boty, podzim

Následně nechte boty pořádně vyschnout, stejně jako jinou kůži, v pokojové teplotě, alespoň pár hodin.Nyní je kůže připravena absorbovat vše potřebné. Jako první je na řadě výživa. V podzimním období, pokud boty nenosíte jen v kanceláři, je vhodné sáhnout po přípravcích s vyšším obsahem tuků. Vybírat můžete mezi impregnačním krémem Famaco s norkovým olejem, přípravkem Saphir HP s tulením a lososovým olejem a čistě rostlinným tukem Saphir Everest. Liší se především obsahem rostlinných a živočišných tuků a olejů a přídavkem, nebo naopak absencí včelího vosku.  

impegnace kožených bot

Klasický krém lze samozřejmě použít také, jen obsah tuků bude nižší. Ale na rozdíl od impregnačních přípravků obsahuje i barevné pigmenty. Sami již jistě cítíte, že je třeba postupovat do jisté míry individuálně. Volit jak vhodnou botu, tak i vhodnou péči. Pro boty s koženou podrážkou v podzimním a zimním období nikdy nezapomínejte na její ošetření. Je to kůže jako každá jiná a absence péče jí nijak nepomůže. Na její ošetření můžete použít jakýkoliv z výše uvedených tuků. Nemusíte se bát, že boty budou klouzat, nebo umastíte koberec. Tuky se během pár hodin úplně vstřebají. 

ošetření kožené podrážky

Tím bychom měli zajištěnu základní výživu k zachování měkkosti a poddajnosti kůže a její vodoodpudivost. Všechny tuky lze nanášet ideálně kombinací bavleněného hadru a nanášecího kartáčku. Nebo houbičky. Všechny  přípravky vždy nanášejte v tenké vrstvě.  Všehny přípravky je vhodné po aplikaci překartáčovat leštícím kartáčem. Zbavíte se tak jednak případných přebytků přípravku a nebo vykouzlíte trochu lesku. 

Jak ošetřit zimní boty

Možná budete chtít nějaký ten lesk navíc. V případě hladké kůže můžete vybírat opět mezi nejlepšími vosky předních světových výrobců Saphir a Famaco. Zde je již vyšší podíl tvrdých vosků k dosažení lesku a i voděodolnost se výrazně zvyšuje. Vosky nanášejte převážně tam, kde se bota neohýbá - nedojde tak ke zvýraznění vrásek na kůži. Jestli si na novou sezonu pořídíte i nové tkaničky, necháme na Vašem uvážení.

Zvažte však nové vložky do bot. S kvalitní zimní vložkou, která dokáže izolovat chlad od země, se budete i v zimě ve společenských botách cítit dobře. Kožený interier boty dokáže být velmi chladný a izolace formou vrstvy latexu, bavlny, vlny, hliníkové folie nebo další vrstvy kůže jej dokáže proměnit v pokojíček pro vaše nohy. Pomyslnou třešničkou na dortu je renovace hran podrážek barevným opravným krémemNevyhnete-li se s koženými botami dešti, nenechávejte je vyschnout tak jak je sundáte. Vždy použijte nějakou výplň. Samozřejmě myslíme cedrové napínáky do bot. Noviny to zvládnou také, ale v době digitálních medií přece nepoběžíte zase do deště shánět noviny. 

Jak ošetřit zimní boty

Mokrá kůže má tendenci přijímat tvar ve kterém usychá a nerada se ho zbavuje. Tomu napínáky zamezí. Kromě toho broušené dřevo skvěle absorbuje vlhkost do sebe. Cedrová pryskyřice navíc obsahuje antibakteriální esence. 

Jak ošetřit zimní boty z kombinovaných materiálů? 

Mnoho outdoorových, trekových, nebo obecně zimních bot kombinuje různé materiály. Spojují tak v sobě jednak jejich estetické vlastnosti, ale hlavně užitnou hodnotu různých materiálů. V takovém případě je dobré zvážit v jakém prostředí se budeme s botami pohybovat. Něco jiného je městská zima, něco jiného venkov, něco jiného delší pobyt v přírodě. Kdysi na vojně jsme před delším pobytem v zimní přírodě mazali kanady silikonovým olejem. To je extrém, kdy jde stranou estetika i výživa kůže, ale zase můžete bez obav přejít potok :o) 

Jak ošetřit zimní boty

Tim chci říci, že pokud plánujete vyšší zatížení, musíte mu přizpůsobit přípravu. Mráz kůži vysušuje, stejně tak střídání vlhka a následné opakované schnutí. Kůži je třeba vyživit, jinak může praskat, nebude ohebná a nebude odpuzovat vodu. Pokud jsou boty z kombinovaných materiálů a mají-li navíc tex membrány proti průniku vody, používejte netučné, nevoskové přípravky. Ideálně ve spreji. Dobrým příkladem je Sprej Multi +. nebo Renovátor Nubuku a olejované kůže. Od Saphiru samozřejmě olej ve spreji, nebo Renovetine.Tolik k výživě. Pokud je nutné ještě voděodolnost zvýšit, kombinujte s impregnací ve spreji. Ta ochrání jak textilní, tak kožené části boty a neomezuje a nepoškozuje membrány. Něco málo o impregnaci zdePřed aplikací čehokoliv musí být boty suché a čisté. Ideálně okartáčované čistícím kartáčem. 

Aplikace oleje ve spreji se není třeba obávat. Slovo olej zní dost mastně, ale zde se nejedná o hustou kapalinu typu motorový olej. Použité směsi olejů jsou velmi lehké a úplně a beze zbytku se vstřebávají. Textilním částem nevadí, odpuzují vodu a do kožených částí se dokonale vsáknou. Z gumových a plastových částí je snadno otřete. Vedlejším efektem renovačních olejů ve spreji je viditelné zvýraznění barev. To se určitě počítá..

olej ve spreji

Navíc je jedno, jestli se jedná o kůži hladkou, nebo broušenou, tedy semiš nebo nubuk. Renovační oleje ve spreji zvládají všechny druhy. Protože jsou bezbarvé, nemusíte se obávat ušpinění kontrastního prošívání nebo světlých částí boty. Renovační oleje nepoškozují membrány a nijak neovlivňují jejich funkci. Tak jaký přípravek si vyberete pro své boty? 

 Jak ošetřit zimní boty

 

Jak ošetřit boty na zimu? - 1302934 - Jak ošetřit zimní boty

Jak ošetřit zimní boty

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Spojte se s námi !

Chcete dostávat informace o slevových akcích, výprodejích a speciálních nabídkách pouze pro členy klubu ČistéBoty.cz ?

Chcete si přečíst nový článek, nebo si prohlédnout nové zboží ?

Nechcete se složitě registrovat ?

Vaše jméno:
Váš email:

Jak snadné, že ? Uvidíte, že nebudete litovat.

Copyright © www.cisteboty.cz, provozováno na systému Shop5.cz