Jak čistit semišové boty?

Jak čistit semišové boty?

Odpověď najdete v tomto dílu průvodce Jak čistit boty a podíváme se na správné ošetření semiše. Ještě žádné nemáte? Uvažujte o nich. Semišky jsou srdeční záležitostí a ani jejich údržba není tak náročná jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejprve něco k materiálu, což nám pomůže lépe pochopit některé kroky při údržbě semiše.

semišové boty

Semiš, někdy také označovaný jako velur je zpravidla hovězí kůže broušená z rubové strany. Tedy zespodu. A tato strana se stává pohledovou. Naopak kůže broušená z lícové strany se nazývá nubuk. Tato je jemnější a více náchylná k poškození. Poznáte ji tak, že se na ní dá tzv. psát prstem. Semiš, jakožto kůže broušená je z principu náchylná k ulpívání prachu a jiných nečistot a neméně k vsakování vlhkosti a vody. Případně čehokoliv jiného čím ho polijete..Proto nové semišové boty vždy impregnujte! Již před prvním nošením. 

Impregnace na semišové boty jak impregnovat semiš

Vzhled semišových bot je přímo úměrný péči o ně. Čím dříve začnete, tím lehčí to v průběhu času bude. Pojďme si ukázat, jak postupovat v případě kompletní regenerace páru semišových bot, řekněme po sezoně. Nejprve vyšněrujte tkaničky. Můžete je buď vyprat, nebo lépe nahradit novými. Zkuste jinou barvu než původní z prodejny. Uvidíte, jak se boty rozzáří. 

barevné tkaničky

Boty se Vám budou mnohem lépe čistit, pokud do nich vložíte napínáky. Kůže se napne a bude se lépe kartáčovat i přijímat aplikované prostředky. Broušenou kůži je třeba zbavit prachu. A to nejlépe kartáčem s pevnými vlákny, docela dobře se osvědčil například kartáč Retro. Ideálně však kartáčem s mosaznými vlákny. Semiš vždy kartáčujte jedním směrem, ne semtam.

Mosazný kartáč na semiš  Kartáč na boty

Nezapomínejte na švy a všechny zákoutí, jazyk a místo kde je prošívaná podrážka. Semiš má na exponovaných místech tendence otírat se a začínat se leskout. To nechcete. K tomuto účelu se hodí krepový kartáč z přírodního kaučuku.

Krepový kartáč na semiš

Mosazný kartáč nebo krepový ? Ideální je mít kartáče oba, ale vystačíte si i s jedním z nich. Dalším krokem bude kondicionér, nebo chcete-li renovátor semiše. Ten kůži vyživuje, činí ji vláčnou, zabraňuje jejímu tuhnutí a do jisté míry dokáže i obnovit barvu. Resp. zvýraznit původní. 

Renovátor semiše péče o semiš

Renovátor semiše od Saphiru obsahuje mimo jiné i mandlový olej a impregnační látky. Po nanesení z přiměřené vzdálenosti nechte dle návodu zaschnout a opět překartáčujte pevnější kartáčem. Nazpomeňte se postarat o podrážky. Jejich hrany budou jistě potřebovat trochu dobarvit opravným krémem. Ten nejlépe nanesete prstem v nitrilové rukavici. Jen zlehka. Pokud jsou boty šité, rep. konstukce Goodyear, nebo Blake, postarejte se i o švy. Kartáček Pommadier a tuk na podrážky bude to pravé. Kožené podrážky nevyjímaje. 

tuk na podrážky krém na boty

Dejte však pozor, at neumastíte svršek boty. S přibývajícím stářím boty je možné, že barva už nebude co bývala. Zde přichází Renovátor semiše s barevnými pigmenty. Napadlo Vás někdy barvy na botách zkombinovat? Stínování je na kožených botách celkem běžné. Ovšem pozor, mezi originálně zbarvenými a flekatými je jen tenká linie :o) U barvení jsou již napínáky nutné, aby nebyla kůže nikde prohnutá a výsledek byl rovnoměrný. Také je třeba zakrýt podrážku a švy. K tomu se dobře hodí obyčejná lepící páska, může být i papírová. 

barevný renovátor semiše sprej na semiš

Renovátor nanášejte táhlými pohyby ze vzdálenosti cca 20cm v tenkých vrstvách. Nikdy nesmí stékat! Po zaschnutí opět zlehka prokartáčujte. Kvůli chlupatému vzhledu. Na samotný závěr přijde impregnace. Tu nikdy nevynechávejte. Zabraňuje ulpívání nečistot a přijímání vlhkosti do otevřeného povrchu broušené kůže. 

Deodorant do bot Mentol

Našňerujte nové tkaničky a použijte deodorant na interier boty. Deodorant od Saphiru obsahuje skutečné mentolové silice a nádherně silně voní. Možná pomáhá i při rýmě..Rázem máte doma pár semišových bot, které vypadají jako nové. Vzhůru do ulic! Všechny potřebné přípravky naleznete v sekci Semišový svět a Saphir, případně vepsáním hesla semiš do vyhledávání.

P.S. Raději byste video? Tady je!

 

 

Jak čistit kožené boty jak pečovat o semiš

 

Jak čistit semišové boty? - 1302826 - Jak čistit semišové boty?

Jak čistit semišové boty?

Spojte se s námi !

Chcete dostávat informace o slevových akcích, výprodejích a speciálních nabídkách pouze pro členy klubu ČistéBoty.cz ?

Chcete si přečíst nový článek, nebo si prohlédnout nové zboží ?

Nechcete se složitě registrovat ?

Vaše jméno:
Váš email:

Jak snadné, že ? Uvidíte, že nebudete litovat.

Copyright © www.cisteboty.cz, provozováno na systému Shop5.cz