Jak čistit lakovanou kůži?

Jak čistit a ošetřovat lakované boty? Lakování kůže je výrobní proces, při kterém se nanášením svrchní vrstvy laku dociluje vysokého lesku povrchu. Tato vrstva může mít různé složení, které přináší rozdílné efekty. Zpravidla jde především o lesk. Ale může se jednat i o metalické, matné, duhové a jiné efekty. U pánských bot se jedná především o společenské, spíše slavnostnější modely, s dámskými se naopak můžeme setkat i ve všední den. 

Lakovaná kůže, kondicioner

Lakovaná kůže má kromě výrazného efektu i některá úskalí, na která se nyní blíže podíváme. Nejvýraznějšími vlastnostmi jsou nutnost používat speciální prostředky k ošetření a  nevratnost vzniklých poškození.Takže ja se o své lakované boty postarat, aby co nejdéle vypadaly jako nové? Z bot nejprve vyšněrujte tkaničky, pokud je mají :o) Do bot umístěte napínáky, pokud je máte. Měli byste mít. Stejně jako v případě jiných druhů kůže, měla by i ta lakovaná při ošetřování být napnutá aby se aplikované prostředky rovnoměrně absorbovaly. U lodiček jako na obrázku ty napínáky nejsou nezbytně nutné, nebo je možné použít jednodušší model s pružinou a menší dámskou špičkou.

cedrové napínáky

Boty je nutné jemně zbavit prachu a jiných nečistot, opět nutnější než u jiných druhů kůže. Lakovaná vrstva se může lehce pošrábat, takže použijte jemný, čistý bavlněný hadřík a vlažnou vodu. Ideálně žádné čistící prostředky. Mějte na paměti, že ošetřujete vlastně jen lakovou vrstvu. Na kůži pod ní se prostředky nedostanou. Což má mimo jiné za následek i to, že kůže tolik nevysychá a není třeba jí dodávat tuky zvnějšku. Když jsou boty čisté a suché, je čas se postarat o švy. Máte-li boty šité. S lepenými tato starost odpadá. Švy ošetříte nejlépe malým Pommadier kartáčkem a tukem na podrážky. Stejně jako kožené podrážky. Zbytku tuku pečlivě otřete a nechte vstřebat. 

Hrany podrážek jsou na lakovaných botách ještě více na ráně, než jinde, s ohledem na slavností charakter bot. Nedbalá elegance u lakovek nemá místo. Hrany ošetříte buď černým voskem, pokud jsou neokopané, nebo opravným krémem. 

krém na boty

Nanášejte jej v tenké vrstvě prstem v nitrilové rukavici kvůli dokonalému citu. Takový s žádným kartáčkem ani hadrem nedosáhnete. Dejte pozor na obarvení zbytku boty. Opravný krém opravdu drží. Nyní přichází čas na ošetření lakované vrstvy. K tomu použijte v každém přépadě specializovaný prostředek. Nechcete si boty přece zničit. Laková vrstva je zcela nepromokavá, ale časem se stává křehčí a má tendenci stávat se matnou. K předcházení tomuto jevu, udržení její pružnosti a lesku použijte Kondicionér na lakovanou kůži. Buď ve spreji, nebo v lahvičce. Jak je libo. 

Sprej na lakovanou kůži

Aplikujte v tenké vrstvě a nechte několik minut dle návodu působit. Poté přichází na řadu leštění. Na lakovanou kůži nemůžete použít obyčejný kartáč. Nikdy nepoužívejte stejný kartáč na jako na jiné kožené boty. Jistě obsahuje zbytky krémů, vosků a jiných reziduí, které na lakovkách nechcete. kromě toho je třeba dbát na měkkost kartáče, aby nedošlo k poškrábání. Pokud nemáte kartáč s kozím chupem ( jako že asi ne ) použijte velký kartáč s co nejdelším chlupem. A pokud možno se světlým chlupem.  Je zajímavé, že světlejší vlákna jsou vždy jemnější, což je mimo jiné i důvod, proč světlé kartáče více zpočátku pelichají, tzv. pouštějí chlup. Pokud takový kartáč ve své výbavě nemáte, použijte bavlněnou rukavici. Dá se používat z obou stran, jedna je jemnější, druhá hrubší. 

Jak ošetřit lakovanou kůži

Botu vyleštěte do zrcadlového lesku. Tkaničky použijte nejlépe nové. Krásně drží tvar a efekt bude dokonalý. Tmavě fialové, bordeaux, nebo půlnoční modré budou s černými botami skvěle ladit. Interier boty ošetřete kvalitním deodorantem, třeba od Saphiru s pravými výtažky z mentolu. 

Let's dance!

Jak čistit lakovanou kůži? - 1302827 - Jak čistit lakovanou kůži?

Jak čistit lakovanou kůži?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Spojte se s námi !

Chcete dostávat informace o slevových akcích, výprodejích a speciálních nabídkách pouze pro členy klubu ČistéBoty.cz ?

Chcete si přečíst nový článek, nebo si prohlédnout nové zboží ?

Nechcete se složitě registrovat ?

Vaše jméno:
Váš email:

Jak snadné, že ? Uvidíte, že nebudete litovat.

Copyright © www.cisteboty.cz, provozováno na systému Shop5.cz