Jak čistit kožené boty?

Jak čistit a leštit kožené boty? 

Co se skrývá pod pojmem péče o kožené boty? Jistě jste již viděli a možná i přečetli celou řadu návodů, v lepším případě ebooků jak pečovat o své boty. I my přidáme svou trošku do mlýna, protože nám již pár prostředků rukama prošlo a koneckonců je to základ našeho byznysu.  

Cílem nebude prodat Vám co nejvíce produktů v jedné větě. Cílem bude spíše průvodce. Nezahrne Vás odbornými výrazy, ale naučí vás jak na to. A o to přeci jde. Smutným faktem dnešní společnosti zůstává, že mnoho lidí se s pravidelnou péčí o své boty nikdy nesetkalo a ani o ní nepřemýšlí. Obuvní giganti ji degradují na několik sprejů a péči o ně prezentují nepřesně a zjednodušeně, pokud vůbec. I to má svůj smysl. Výrobce nepotřebuje aby vám boty vydržely dlouho, nebo alespoň déle než je nezbytně nutné. Pokud čtete tyto řádky, patříte mezi vyvolené a my vám prozradíme, jak docílit nejen delší životnosti, ale také pěkného vzhledu po celou dobu. 

péče o boty

Díl první - Jak čistit boty z hladké kůže aneb krém na boty je naprostý základ.

Tento typ kůže je asi úplně nejběžnější. Proto se mu věnuje díl první. Ze všeho nejdůležitější a nejvíce opomíjenou částí péče je boty očistit od prachu a jiných nečistot, kterými jste s nimi prošli. Pokud jste to vzali zkratkou přes les či trávník na sídlišti, tento bod určitě nevynechávejte. Přestože jej každý návod přejde jednou větou, je to bod důležitý. Nejlépe se Vám povede, vezmete-li si k ruce malý čistící kartáček nebo větší čistící kartáč.

Takový kartáč nebývá ( ten náš není vyjímou ) nijak honosně provedený.  Zpravidla nelakované bukové dřevo, osazení o střední bohatosti, vlákno převážně syntetické, stětinové, nebo kombinace. To kvůli tuhosti.  Velkým kartáčem okartáčujete celé boty, podrážku pokud je kožená, nevyjímaje. Gumové bude stačit očistit boky, na spodní část použijte mokrou žínku, je-li to třeba. Svršek boty nenamáčejte. Museli byste čekat až dostatečně vyschne a z čistícího sedánku by nebylo nic. Malý čistící kartáček se pak výborně hodí k důkladné očistě švů, přehybů a dírkování, tedy tzv. brokování (brogue)

kartáček na boty

Co se čistících kartáčků týká, nejedná se o nic drahého, nicméně jejich funkce je nezastupitelná. Nikdy k očistě nepoužívejte leštící kartáč. Proč? Naberete na něj špínu a při leštění ji tam vrátíte. Máte-li na botách odolnější nečistotu, např. asfaltové skvny, což se může stát především v létě, použijte speciální čistič na kůži. Čistič na motory poslouží také, ale boty už pravděpodobně nebudou co bývaly. Dokáže si poradit i se starými zbytky krémů.

čistič skvrn na kůži, čištění kůže

Nyní přichází na řadu důležitý bod. Dávejte dobrý pozor. Základem jakékoliv péče o kožené boty je a vždy byl - krém na boty.

krém na boty, černý, červený, hnědý

Obsahuje mastné složky, které chrání kůži před vysycháním. Kromě toho může obsahovat i barevné pigmenty k oživení barev a voskovou složku k dosažení lepšího lesku. Krém můžete úspěšně nahradit kondicionérem. Nebo je můžete střídat. Jednou tak podruhé jinak.

balzám na kůži, krém na boty

Není důležité na boty použít vše co je v nabídce obchodu a nejlépe najednou. Taková péče vás může omrzet a nakonec ji vynecháte, protože je to zkrátka moc práce. Věřte, není to důležité. Mějte své boty rádi, ale nepleťte si na sebe bič. Jako milovník bot, mějte dobře vybavený botník, ale používejte přípravky s rozumem. Improvizujte podle času, nebo chuti. Důležité je pochopit, jakou má který přípravek funkci a kdy ho použít.

 Krém nebo kondicionér nanášejte vždy v menším množství. Krém kartáčkem, nebo bavlněným hadříkem, kondicionér zase hadříkem nebo houbičkou. Kartáček má výhodu, že se dostane všude, hadřík zase tu, že jej nebudete muset čistit. Tyto pomůcky nejsou drahé, pořiďte si všechny a uvidíte s čím se Vám bude dobře pracovat. Toho se držete. Jde o radost z dobře vykonané práce.

jak krémovat kožené boty

Pečlivě roztírejte. Nechte lehce zavadnout, stačí pár minut. Teď přijde na řadu leštění. Na leštícím kartáči není dobré šetřit. Lépe se pracuje kartáčem větším, ale skutečně dobré je mít jich hned několik v různých velikostech. Když už pro nic jiného, tak na světlé a tmavé boty mějte vždy světlý a tmavý kartáč. Dobrý kartáč Vám vydží dlouhá léta, nebojte se investovat do kvality. Byli bychom rádi, kdybyste si kupovali každý rok kartáč nový, ale skutečnost je taková, že na kvalitním kartáči se nemá co rozbít a jestli se Vám náš kartáč při leštění zlomí, nebo mu vypadají všechny štětiny, rádi Vám zdarma dáme nový. Ruku na to.

Jak leštit kožené boty kartáč na boty

Na kartáč při leštění netlačte, nechte ho po povrchu jen tak klouzat. Sem a tam. Takto vyleštěná bota je již dostatečně vzhledově reprezentativní a ošetřená. Dokonce díky mastným složkám krému i dostatečně voděodolná. Běžná péče by zde mohla končit, ale vy chcete od života více. Ve své výbavě máte jistě i kvalitní, značkový vosk. Vosk se na boty nanáší za účelem ještě většího lesku a ještě větší ochrany před vlhkostí. Do jisté míry poskytuje i mechanickou ochranu. Na vosku opět nešetřete. Jeho kvality snadno odhalíte podle vůně. Je to trochu troufalé od internetového obchodu, ale my za svou nabídkou stojíme. 

Vosk na boty

Nanáší se opět hadříkem, nebo houbičkou. Vždy jen ve velmi, ale opravdu velmi tenké vrstě. Nanášejte jej na ty části bot, které se neohýbají. Obsažené tvrdé vosky by mohly v ohybech tvořit vrásky. Takže ideální je určitě špička boty, pata a zadní boční část. Na zbývající části se zanese trochu vosku během leštění - dost na lesk.

jak ošetřit kožené boty

Při rozleštění vosku už trochu záleží na zkušenostech. Nejjednodušší je použí opět leštící kartáč s vysokým a tedy měkkým chlupem. Ale použít se dá i leštící hadr nebo leštící rukavice - bavlněná nebo z ovčí srsti. Nanesený vosk se třením zahřívá, měkne a dokonale pokrývá kůži bot. Hlubokého lesku můžete dosáhnout opakovaným přidáváním více vrstev, ale pozor na zmíněné vrásky. Leštění s kapkou vody už je vysoká škola. Během nanášení vosku přidáváte malinkou kapičku vody. Ale takový postup již vyžaduje výrazně více zkušeností k dosažení dokonalého výsledku. S postupem času se můžete dočkat i okopaných hran podrážek. K jejich renovaci použijte Opravný a krycí krém. Nanáší se prstem kvůli většímu citu, protože černou šmouhu na botě prostě nechcete. A krycí krém drží. A nechcete-li černý prst, pomozte si nitrilovou pracovní rukavicí. Ta se ostatně hodí všude. 

krém na boty

Interier boty zpravidla výraznou péči nevyžaduje, ale použití deodorantu je přeci jen věcí kulturního člověka. Tkaničky se moc udržovat nedají. Při důkladné, třeba sezonní očistě bot je prostě vyměňte.Vyprané zpravidla již nestojí za nic. Vyzkoušejte barevné. Podle vkusu, odvahy, nálady.

barevné tkaničky deodorant do bot, péče o boty

Boty skladujte v botníku, aby se na ně neprášilo. Nebudete tak muset na poslední chvíli hledat rychločistící houbu. Nezatracujte ji. Velká houba bez silikonu je někdy k nezaplacení. Stejně tak když ráno zjistíte, že prší a na voskování bot opravdu není čas, nebojte se sáhnout třeba po lanolinovém spreji. Lanolin je přírodní látka která kůži vyživuje a leští. 

čistící houba pěna impregnace

Volte boty podle příležitosti, počasí i cíle cesty. Střídejte je. Přepravujte v textilním vaku. Mějte je rádi a bude to na nich vidět.  Mimochodem, stav vašich bot, je podle mnoha studií jednou z pěti věcí, které podvědomí hodnotí jako tzv. první dojem. Tedy ten před prvními slovy.. 

 

 

Jak čistit kožené boty? - 1302825 - Jak čistit kožené boty

Jak čistit kožené boty

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Spojte se s námi !

Chcete dostávat informace o slevových akcích, výprodejích a speciálních nabídkách pouze pro členy klubu ČistéBoty.cz ?

Chcete si přečíst nový článek, nebo si prohlédnout nové zboží ?

Nechcete se složitě registrovat ?

Vaše jméno:
Váš email:

Jak snadné, že ? Uvidíte, že nebudete litovat.

Copyright © www.cisteboty.cz, provozováno na systému Shop5.cz